30.08.2013
Dobre wyniki finansowe Grupy Azoty za pierwsze półrocze 2013

Grupa Azoty zakończyła I półrocze 2013 roku wynikiem 5,2 mld zł przychodów ze sprzedaży (3,8 mld zł za 1H 2012), 788 mln zł na działalności operacyjnej EBIT(353 mln zł za 1H 2012) i zyskiem netto na poziomie 771 mln zł (273 mln zł za 1H2012).

Powyższe wyniki ekonomiczne uległy zdecydowanej poprawie w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego, co było w głównej mierze konsekwencją objęcia konsolidacją wyników spółki Grupa Azoty ZA Puławy S.A. od dnia nabycia tj. 18 stycznia 2013. W wyniku tej transakcji został rozpoznany jednorazowy zysk z tytułu nabycia w wysokości 446 mln zł, który wpłynął na zwiększenie wyników finansowych raportowanego okresu.

Struktura skonsolidowanych przychodów ze sprzedaży Grupy Azoty

"Analizując wyniki głównych segmentów biznesowych można zaobserwować znaczący wzrost o ponad 35% r/r przychodów ze sprzedaży zrealizowanych w Segmencie Nawozowym, głównie wskutek uwzględnienia przychodów Puław. Efekt skali działalności, wsparty utrzymującą się stabilną sytuacją cenową zwłaszcza w obszarze nawozów azotowych i półproduktów pozwolił zrealizować wyższą marże EBITDA na poziomie 17% w stosunku do 14% w analogicznym okresie roku ubiegłego" – powiedział komentując wyniki Segmentu Nawozowego Wiceprezes Andrzej Skolmowski odpowiedzialny za finanse i IT.

Segment Chemia obejmujący dawny segment OXO, mocznik techniczny oraz melaminę zrealizował przychody wyższe o blisko 81% r/r głównie wskutek korzystnej sytuacji cenowej w obszarze melaminy (niska podaż produktu na rynku głównie w I kwartale przełożyła się na realizacje wzrostów cen o blisko  32%). Powyższy wzrost sprzedaży nie przełożył się na podobną dynamikę marży EBITDA, która r/r zanotowała spadek do poziomu 8% (z poziomu 11% za analogiczny okres ubiegłego roku) - co było głównie efektem niekorzystnej sytuacji popytowo cenowej produktów OXO (w tym głownie plastyfikatorów) z odnotowanym spadkiem sprzedaży o blisko 40% i w konsekwencji ograniczeniem produkcji, wzrostem kosztów stałych na jednostkę produktu i spadkiem realizowanych marż.

W Segmencie Tworzyw i Pigmentów mieliśmy do czynienia z kontynuacją trendu I kwartału 2013 roku. Utrzymujące się wysokie ceny kluczowych surowców (głównie ropopochodnych w segmencie Tworzyw) oraz utrzymująca się silna presji cenowa głównych produktów spowodowała znaczący spadek marży EBITDA do poziomu -3% dla tworzyw ( 15% za IH 2012) oraz 0% dla pigmentów (24% za IH 2012).

Zgodnie z realizowaną strategią Grupy Azoty w minionym półroczu Grupa odniosła kilka istotnych dokonań w obszarze zabezpieczenia źródeł dostaw surowców i poszerzenia palety produktów.

"W czerwcu 2013 roku parafowaliśmy ze Skarbem Państwa projekt umowy sprzedaży 85 procent akcji spółki Kopalnie i Zakłady Chemiczne Siarki „Siarkopol” S.A., producenta siarki - jednego z podstawowych surowców wykorzystywanych przez Grupę Azoty. Z kolei Grupa Azoty Police, wspólnie z senegalskim partnerem prowadzi zaawansowane prace nad zabezpieczeniem dostaw fosforytów do produkcji nawozów wieloskładnikowych a Puławy zaś złożyły ofertę nabycia Zakładów Chemicznych „Organika-Sarzyna” – cenionego producenta środków ochrony roślin. Te, i inne prowadzone jeszcze w ramach Grupy projekty przybliżają nas do większej niezależności w zakresie bezpieczeństwa surowcowego dając nam jednocześnie szanse na budowanie nowych kompetencji, w nowych obszarach działaności" – wyjaśnia Krzysztof Jałosiński, Wiceprezes odpowiedzialny za strategię i rozwój Grupy Azoty oraz zarządzanie policką Spółką.

"Minione półrocze było również bardzo aktywne w zakresie prowadzonych prac inwestycyjnych. W raportowanym okresie sfinalizowaliśmy kilka kluczowych zadań inwestycyjnych jak instalacja odsiarczania spalin czy nowe nawozy płynne z siarką w puławskiej Spółce. W ramach Grupy realizujemy też poważne zadania inwestycyjne związane energetyką oraz dalszym zwiększaniem efektywności instalacji" – powiedział Marian Rybak, Wiceprezes odpowiedziany za inwestycje i Prezes Zarządu Puław.

Zobacz: Raport półroczny - 2013