15.05.2014
Mocne wyniki pierwszego kwartału 2014 r. Grupy Azoty

Grupa Azoty zakończyła pierwszy kwartał 2014 r. z wynikiem zysku netto na poziomie 149,5 mln zł (w analogicznym kwartale roku ubiegłego nominalnie ponad 410 mln zł, a po uwzględnieniu zdarzeń jednorazowych 236 mln zł) i blisko 182 mln zł na działalności operacyjnej EBIT (419 mln zł w 1Q roku ubiegłego) przy przychodach ze sprzedaży na poziomie 2,7 mld zł (wobec 2,68 mld w 1Q roku ubiegłego).

Zrealizowane wyniki finansowe na wszystkich jego poziomach są wyższe od zakładanego przez analityków konsensusu. W stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego wyniki są niższe ze względu na ubiegłoroczne jednorazowe ujęcie w wyniku rozliczenia transakcji nabycia puławskiej spółki.

- „Osiągnięta marża EBITDA na poziomie 12 proc. (wobec do 13,2 proc. w I kwartale roku 2013), przy relatywnie trudniejszych warunkach rynkowych wynikających z presji cenowej w nawozach i utrzymującej się trudnej sytuacji rynkowej w branży tworzywowej, wskazują na słuszność podjętych przez nas działań z zakresie osiągania doskonałości operacyjnej” – komentuje raportowane wyniki Andrzej Skolmowski, Wiceprezes Grupy Azoty. – „Pomimo tej sytuacji udało się zwiększyć wolumen sprzedaży a dzięki dalszym uzyskiwanym synergiom konsolidacyjnym i pozytywniejszym tendencjom surowcowym  udało nam się osiągnąć w pierwszym kwartale zadowalający wynik” – uzupełnia Prezes Skolmowski.

Zobacz więcej: