13.11.2019
Rekordowe przychody Grupy Azoty po trzech kwartałach 2019 roku

Grupa Azoty osiągnęła w III kw. 2019 roku skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 2 564 mln zł, czyli o 239 mln zł więcej niż w analogicznym okresie 2018 roku. Przychody ze sprzedaży po trzech kwartałach 2019 roku są rekordowe w historii Grupy.

Narastająco, w okresie od stycznia do września 2019 roku Grupa wygenerowała 8 666 mln zł przychodów ze sprzedaży, 1 257 mln zł zysku EBITDA i 14,5% marży EBITDA, uzyskując wzrost tych wartości w stosunku do ubiegłego roku o 1 465 mln zł (przychody), 684 mln zł (EBITDA) i 6,6 p.p. (marża EBITDA). Nabyta w listopadzie ubiegłego roku spółka Compo Expert w analizowanym okresie wygenerowała dla Grupy 1 202 mln zł przychodów i 103 mln zł wyniku EBITDA.

W samym III kw. wynik EBITDA ukształtował się na poziomie 316 mln zł, a marża EBITDA na poziomie 12,3 %, czyli wyższym o odpowiednio 272 mln zł i 10,4 p.p. niż w III kw. 2018 r. Zysk przed opodatkowaniem wyniósł 83 mln zł wobec straty 127 mln zł rok wcześniej, a zysk netto 61 mln zł wobec straty 117 mln zł w III kw. 2018 r. Zysk na jedną akcję osiągnięty w III kw. 2019 r. wyniósł 0,60 zł (-1,06 zł rok wcześniej), a narastająco po trzech kwartałach 4,26 zł (0,18 zł rok wcześniej).

- Powodów do satysfakcji dostarczają przede wszystkim wyniki naszego podstawowego segmentu Agro. Stabilizacja w III kw. bieżącego roku cen gazu na najniższym od września 2018  poziomie, a także wyższe ceny nawozów, przełożyły się na wysoką, bo niemal 16-procentową, marżę EBITDA segmentu. Konsekwentnie realizujemy inwestycje strategiczne, pozwalające na optymalizację produkcji i jej zwiększenie w podstawowych segmentach, a także umożliwiające dalszą dywersyfikację przychodów. Jesteśmy blisko finalizacji procesu pozyskiwania finansowania budowy instalacji do produkcji polipropylenu w ramach Projektu „Polimery Police”. Przed kilkoma dniami ruszyła emisja akcji Grupy Azoty Zakłady Chemiczne Police – ocenia dr Wojciech Wardacki, prezes zarządu Grupy Azoty S.A.

Nawozy

Segment Nawozy uzyskał w III kw. 2019 przychody w wysokości 1 522 mln zł (w tym 334 mln zł dotyczy Compo Expert) wobec 1 109 mln zł rok wcześniej, osiągając marżę EBITDA w wysokości 12,9%, podczas gdy w porównywalnym okresie ubiegłego roku marża była ujemna (minus 7,6%). W ujęciu narastającym od początku roku segment wygenerował w sumie 5 191 mln zł przychodów (w tym 1 202 mln zł dotyczy Compo Expert) i 15,7% marży EBITDA, czyli wielkości dużo wyższe niż odnotowane przed rokiem (3 426 mln zł przychodów, 0,5% marży EBITDA). Relatywnie wysokie marże w segmencie są wynikiem utrzymywania się w 2019 roku wyższych cen produktów oraz niższych (o ok. 30%) cen gazu ziemnego.

Tworzywa

III kw. br. to kolejny okres słabszych wyników segmentu. Przychody ze sprzedaży wynosiły 339 mln zł (spadek o 25 mln zł r/r), a marża EBITDA 0,9% (spadek o 7,9 p.p r/r). W ujęciu narastającym łączne przychody wyniosły 1 129 mln zł (spadek o 65 mln zł r/r), a marża EBITDA ukształtowała się na poziomie 7,4% (spadek o 5,3 p.p. r/r). W ujęciu narastającym ceny głównych surowców (fenolu i benzenu) pozostawały niższe niż przed rokiem. Ceny kluczowego produktu – poliamidu naturalnego, odpowiedzialnego za 80% przychodów segmentu – były w tym okresie o ok. 8% r/r niższe, jednak wyższy o ok. 6% r/r wolumen sprzedaży przełożył się na zbliżony do ubiegłego roku poziom przychodów na tym produkcie. Rynek tworzyw nie uległ w ostatnich miesiącach znaczącej zmianie i jest wciąż kształtowana przez dużą podaż i niski, choć nieco zwiększający się, popyt (głównie w branży opakowań). Zapotrzebowanie z sektora motoryzacji pozostaje słabe i większość analityków nie oczekuje potencjalnego ożywienia w najbliższym czasie.

Chemia

W porównaniu do wyników z ubiegłego roku segment Chemia odnotował w III kw. br. obniżenie przychodów do poziomu 574 mln zł (tj. o 24,0% r/r) przy jednoczesnym wzroście marży EBITDA o 3,3 p.p. do poziomu 7,3%. Wolumeny sprzedaży kluczowych produktów segmentu, tj. mocznika technicznego, alkoholi OXO, melaminy i bieli tytanowej, uległy w tym okresie zmniejszeniu, podobnie ich ceny (wyjątkiem – mocznik techniczny). Jedynie NOXy oraz pozostałe roztwory mocznika odnotowały wzrost przychodów ze sprzedaży. Narastająco przychody i marża EBITDA ukształtowały się na poziomie odpowiednio 2 008 mln zł (obniżenie o 11,5% r/r) i 10,4% (obniżenie o 0,5 p.p. r/r).

- Niekorzystna sytuacja wciąż panuje na rynku tworzyw. Wynika to ze spowolnienia gospodarczego, wojny celnej na linii USA-Chiny i przeciągającego się Brexitu, który jest istotnym czynnikiem niepewności dla gospodarek krajów Unii Europejskiej. Wszystko to wpływa na niski popyt i wysoką podaż poliamidu, a w konsekwencji obniżkę cen i niską marżę segmentu Tworzywa. W perspektywie długoterminowej spodziewamy się jednak ożywienia, a dużą szansę widzimy w rozwoju sektora motoryzacyjnego w kierunku pojazdów elektrycznych - komentuje Paweł Łapiński, wiceprezes zarządu odpowiedzialny za finanse Grupy Azoty S.A.

Grupa Azoty to zdecydowany lider w Polsce i jedna z kluczowych grup kapitałowych branży nawozowo-chemicznej w Europie. Zajmuje drugą pozycję w Unii Europejskiej w produkcji nawozów azotowych i wieloskładnikowych, a takie produkty jak melamina, kaprolaktam, poliamid, alkohole OXO, plastyfikatory czy biel tytanowa mają równie silną pozycję w sektorze chemicznym, znajdując zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Kluczowe spółki Grupy Azoty w Polsce są zlokalizowane w Tarnowie, Puławach, Policach i Kędzierzynie-Koźlu. Do zagranicznych aktywów Grupy Azoty należy działająca w sektorze tworzyw sztucznych spółka ATT Polymers z siedzibą w niemieckim Guben oraz Grupa COMPO EXPERT z zakładami w niemieckim Krefeld i hiszpańskim Vall d'Uixó, jeden z czołowych podmiotów światowego rynku nawozów specjalistycznych dla odbiorców profesjonalnych.

Dodatkowe informacje:

Waldemar Grzegorczyk